Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι μια ετήσια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στις 28 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Η ημέρα καθιερώθηκε για να τιμήσει την υπογραφή της Σύμβασης 108, της πρώτης νομικά δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης που ασχολείται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, στις 28 Ιανουαρίου 1981.

Το απόρρητο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πιο σημαντικά τώρα από ποτέ.

Με την έλευση του διαδικτύου και της τεχνολογίας, τα προσωπικά μας δεδομένα συλλέγονται, κοινοποιούνται και αποθηκεύονται με έναν πρωτοφανή ρυθμό. Από το ιστορικό περιήγησής μας έως τις αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι προσωπικές μας πληροφορίες χρησιμοποιούνται από εταιρείες, κυβερνήσεις, ακόμη και χάκερ για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά μας και να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα η κλοπή της ταυτότητας μας, μια οικονομική απάτη ή ακόμη και σε κοινωνικές διακρίσεις, είναι μερικές από αυτές.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το απόρρητο των δεδομένων είναι τόσο σημαντικό είναι επειδή προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας.

Το απόρρητο είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της αυτονομίας και της αξιοπρέπειάς μας ως άτομα. Όταν τα προσωπικά μας στοιχεία συλλέγονται, κοινοποιούνται και χρησιμοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεσή μας, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου της ζωής μας και σε παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων μας.

Επίσης, μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή του απορρήτου των δεδομένων είναι η προστασία των προσωπικών μας πληροφοριών από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αν η προστασία δεν υπάρχει, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές απώλειες και ζημιά στην υστεροφημία μας. Έχοντας την επίγνωση των κινδύνων και λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να πέσουμε θύματα κυβερνοεπίθεσης.

Το απόρρητο των δεδομένων είναι επίσης σημαντικό για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.

Οι εταιρείες που συλλέγουν και χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα έχουν την νομική και ηθική ευθύνη για την προστασία αυτών των πληροφοριών. Επιπλέον, πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν, χρησιμοποιούν και μοιράζονται προσωπικά δεδομένα. Αυτό όχι μόνο προστατεύει τους καταναλωτές αλλά βοηθά επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και το κοινό.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους όσον αφορά το απόρρητο των δεδομένων. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συλλέγονται, χρησιμοποιούνται και κοινοποιούνται προσωπικά δεδομένα, καθώς και τη λήψη μέτρων για την προστασία τους.

Πως μπορείτε με απλούς τρόπους να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα;

Παρακάτω, ακολουθούν μερικοί τρόποι, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα:

  • Να γνωρίζετε τις πολιτικές απορρήτου των ιστότοπων και των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε ποιες πληροφορίες συλλέγονται, πώς χρησιμοποιούνται και με ποιους τρόπους κοινοποιούνται.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να τους κρατάτε συγκεντρωμένους και οργανωμένους.
  • Διατηρήστε το λογισμικό και τις συσκευές σας ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή όταν κάνετε λήψη αρχείων από άγνωστες πηγές.
  • Να είστε ενήμεροι για απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) και άλλους τύπους διαδικτυακής απάτης. Επίσης θα πρέπει να είστε καχύποπτοι για τυχόν ανεπιθύμητα αιτήματα για προσωπικές πληροφορίες.
  • Προσέχετε τι είδους πληροφορίες μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας. Με τον τρόπο αυτό, θα περιορίσετε ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις και τις πληροφορίες σας.

Μεταβαίνοντας εδώ, μπορείτε να βρείτε επιπλέον χρήσιμες συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Εν κατακλείδι

Συμπερασματικά, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι μια σημαντική υπενθύμιση της ανάγκης προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις ευθύνες σας όσον αφορά το απόρρητο των δεδομένων. Επίσης είναι εξίσου σημαντικό και να λαμβάνετε μέτρα για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.

Επιπλέον για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς είναι σημαντικό να είναι διαφανείς σχετικά με τις πρακτικές συλλογής και χρήσης δεδομένων τους. Συγκεκριμένα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών και του κοινού.

Με επίγνωση, αναλογιζόμαστε τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, διατηρώντας την αυτονομία και την αξιοπρέπεια μας ως άτομα. Γιατί όχι;