Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου είναι μια ετήσια εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου και την εκπαίδευση των ατόμων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τους κινδύνους που συνδέονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε εκείνη την ημέρα από το 2004 για να προωθήσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος για παιδιά και νέους.

Το Διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής, παρέχοντας πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες, επικοινωνία, ψυχαγωγία και εμπόριο. Ωστόσο, η ίδια τεχνολογία που έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο συνδεδεμένη έχει επίσης εισαγάγει νέους κινδύνους, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η διαδικτυακή απάτη και η εκμετάλλευση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου είναι μια ευκαιρία για τους χρήστες να μάθουν για αυτούς τους κινδύνους και να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Επτά χρήσιμοι τρόποι για να πλοηγείστε το διαδίκτυο με ασφάλεια

Για να παραμείνουν ασφαλείς στο Διαδίκτυο, οι χρήστες πρέπει να λαμβάνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις:

  1. Διατηρήστε τα προσωπικά σας στοιχεία απόρρητα. Μην κοινοποιείτε προσωπικά στοιχεία όπως το πλήρες όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας με κανέναν στο διαδίκτυο. Ιδιαιτέρως εάν δεν είστε σίγουροι για την προέλευση του. Επίσης, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συμπληρώνετε φόρμες ή όταν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο.
  2. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διαδικτυακές απάτες. Να είστε προσεκτικοί με τα email ή τις διαφημίσεις που ζητούν προσωπικά στοιχεία ή υπόσχονται μη ρεαλιστικές ανταμοιβές. Μην παρέχετε προσωπικά στοιχεία και μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζετε.
  3. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Επιλέξτε έναν δυνατό κωδικό πρόσβασης που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων και αλλάζετε τον ανά τακτικά χρονικά. Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.
  4. Εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας. Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς, τείχη προστασίας (firewall) κ.α. Με τον τρόπο αυτό θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από κακόβουλα λογισμικά, ιούς και άλλες διαδικτυακές απειλές. Διατηρήστε αυτά τα προγράμματα ενημερωμένα για να διασφαλίσετε τη συνεχή αποτελεσματικότητά τους.
  5. Να είστε προσεκτικοί με την κοινωνική δικτύωση. Ιδιαίτερα, να είστε προσεκτικοί όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες και φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να έχετε τον έλεγχο του ποιος μπορεί να δει τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες σας. Να είστε επιφυλακτικοί όταν δέχεστε αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζετε.
  6. Να προσέχετε τη φήμη στο διαδίκτυο. Να γνωρίζετε τι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υστεροφημία σας. Λάβετε υπόψη το είδος της πληροφορίας που μοιράζεστε και τις εικόνες που δημοσιεύετε και σκεφτείτε πώς μπορεί να τις αντιληφθούν οι άλλοι.
  7. Αναφέρετε τυχόν ακατάλληλη ή παράνομη δραστηριότητα. Εάν συναντήσετε κάτι λάθος ή παράνομο στο διαδίκτυο, αναφέρετέ το στον ιδιοκτήτη του ιστότοπου ή στις αρμόδιες Αρχές. Αυτή η αναφορά μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από ενδεχόμενες ζημιογόνες συνέπειες.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Συμπερασματικά

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου είναι μια σημαντική ετήσια εκδήλωση. Ευαισθητοποιεί σχετικά με την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου.

Λαμβάνοντας προφυλάξεις όπως η διατήρηση προσωπικών πληροφοριών απόρρητων, η προσοχή από διαδικτυακές απάτες, η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας, η επίγνωση της διαδικτυακής φήμης και η αναφορά ακατάλληλης ή παράνομης δραστηριότητας, τα άτομα μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους ενώ απολαμβάνουν τα πολλά οφέλη του Διαδικτύου.

Τηρώντας την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και ακολουθώντας αυτές τις βασικές συμβουλές, μπορούμε όλοι να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο υπεύθυνου διαδικτυακού περιβάλλοντος για όλους.