Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές στην κυβερνοασφάλεια για να είμαστε ασφαλείς, έναντι κάθε κινδύνου. Αναμφίβολα, σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας είναι πλέον και online. Συγκεκριμένα από την απλή αγορά αγαθών μέχρι την αποστολή email σε φίλους και συγγενείς. Επίσης, με τόσα πολλά από τα προσωπικά μας στοιχεία στις συσκευές μας, η προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις είναι απαραίτητη.


Παρακάτω, σας παραθέτουμε συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αλλά μην αισθάνεστε πίεση να τις εφαρμόσετε όλες ταυτόχρονα και να κατακλύσετε τον εαυτό σας. Άλλωστε, η φιλοσοφία πως από την ασφάλεια των πληροφοριών πρέπει να είναι η πρόοδος και όχι η τελειότητα.

Συμβουλές κυβερνοασφάλειας

Ενώ κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές είναι εφάπαξ, ορισμένες αποτελούν βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να τηρείτε γενικά.

Ενημερώσεις λογισμικού

Μόλις λάβετε ειδοποίηση για ενημερώσεις λογισμικού για το λειτουργικό σας σύστημα, εκτελέστε τις άμεσα.

Γιατί είναι σημαντικό να εκτελούνται οι Ενημερώσεις Λογισμικού;

Οι ενημερώσεις λογισμικού είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της συσκευής μας. Σε αυτές τις ενημερώσεις λαμβάνετε κυρίως τις τελευταίες επιδιορθώσεις και βελτιώσεις ασφαλείας, ώστε η συσκευή σας να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παραμένετε προστατευμένοι.

Ωστόσο, μπορεί να περιλαμβάνουν και μικρά πακέτα αναβάθμισης που έρχονται πιο συχνά και έχουν ως σκοπό τους την επιδιόρθωση σφαλμάτων και άλλες εργασίες συντήρησης.

Οι εταιρείες έχουν ως σκοπό τη διάθεση αυτών των ενημερώσεων, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και ενώ, κάποιες ενημερώσεις ενδέχεται να είναι χρονοβόρες λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, ως αποτέλεσμα θα σας γλυτώσουν από μεγάλη ζημία. Συγκεκριμένα οι ενημερώσεις μπορούν επίσης να καλύψουν τυχόν κενά ασφάλειας που δεν είχαν καλυφθεί στο παρελθόν.

Για το τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε: Αλλάξτε τις ρυθμίσεις σας έτσι ώστε οι ενημερώσεις λογισμικού να πραγματοποιούνται αυτόματα, αμέσως μόλις γίνουν διαθέσιμες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε μόνοι για το πότε θα υπάρξουν διαθέσιμες ενημερώσεις.

Λογισμικό Προστασίας από ιούς.

Η εγκατάσταση ενός λογισμικού προστασίας από ιούς είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την προστασία της συσκευής σας από τις απειλές του κυβερνοχώρου. Συγκεκριμένα ένα antivirus λογισμικό θα σας προστατεύσει από κακόβουλα λογισμικά τύπου ransomware και spyware. Ειδικότερα, αναζητήστε πρόγραμμα antivirus που διαθέτει σε ενσωμάτωση, ένα firewall. Συνεπώς το δίκτυο σας θα λάβει αποτελεσματική προστασία από κάθε είδους κυβερνοαπειλές.

Χρειαζόμαστε πάντα ένα λογισμικό antivirus;

Υπάρχουν διάφορες πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μην δεχτούμε την οποιαδήποτε απειλή. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι εξής:

  • Ενημέρωση των εφαρμογών και του λογισμικού.
  • Έλεγχος των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε.

Η Google διαθέτει ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να ελέγχετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής απλώς αντιγράφοντας και επικολλώντας τη διεύθυνση URL στη γραμμή κατάστασης του ιστότοπου ασφαλούς περιήγησης.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, αναζητήστε διευθύνσεις URL που ξεκινούν σε HTTPS και όχι σε HTTP. Συγκεκριμένα, το HTTPS έχει περισσότερα επίπεδα ασφάλειας. Χρησιμοποιεί SSL, ένα Secure Sockets Layer Protocol που κρυπτογραφεί όλη την επικοινωνία μεταξύ του προγράμματος περιήγησής σας και του ιστοτόπου στον οποίο βρίσκεστε. Το HTTP στερείται SSL, καθιστώντας το λιγότερο ασφαλές.

  • Έλεγχος των email που λαμβάνετε.

Θα πρέπει να είστε περισσότερο υποψιασμένοι σε περίπτωση που λάβατε ένα email που φαινομενικά έρχεται από μια τράπεζα ή από κάποια γνωστή και μεγάλη εταιρεία. Συγκεκριμένα, ελέγξτε τη διεύθυνση του email του αποστολέα. Με αυτό τον τρόπο, θα διαπιστώσετε εάν όντως το email, έρχεται από τον επίσημο οργανισμό που αντιπροσωπεύει.

Επίσης καμία τράπεζα δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σας ζητήσει μέσω email τους κωδικούς πρόσβασης και τα προσωπικά σας δεδομένα μέσω email ή sms. Σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο email, στείλτε το στα ανεπιθύμητα (spam) και μετά διαγράψτε το. Σε καμία περίπτωση μην μεταβείτε σε οποιονδήποτε σύνδεσμο σας ζητηθεί, μέσω εκείνου του μηνύματος.

Ωστόσο: Η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη!

Όσο προσεχτικοί και να είμαστε, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αποσοβήσουμε στο 100% τους κινδύνους από κάθε είδους κυβερνοεπίθεσης. Οπότε, για λόγους πρόληψης και προστασίας, θεωρείται πλέον απαραίτητη η χρήση εντός λογισμικού antivirus για τους υπολογιστές μας.

Χρειάζεται ένα λογισμικό antivirus σε συσκευές smartphones;

Η περίπτωση των smartphones είναι πιο απλή συγκριτικά με εκείνων των Η/Υ. Εφόσον εγκαθιστούμε μόνο τις απαραίτητες εφαρμογές που χρειαζόμαστε και χρησιμοποιούμε συχνότερα, η ανάγκη ενός antivirus είναι πρακτικά μηδενική.

Ειδικότερα, είναι σημαντικό να εγκαθιστούμε εφαρμογές από τις πλατφόρμες του Google Play Store και το App Store της Apple. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε και τις κριτικές άλλων χρηστών για την φερεγγυότητα της εκάστοτε εφαρμογής.

Επίσης και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η εκτέλεση των ενημερώσεων για το λογισμικό της συσκευής μας για τους λόγους που αναφέραμε προηγουμένως.

Ο κύριος λόγος που κάποιος θα χρειαστεί να εγκαταστήσει μια antivirus εφαρμογή στο κινητό του είναι μονάχα εάν το χρησιμοποιεί με τη μέθοδο rooting.

Συγκεκριμένα, εδώ ο χρήστης έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα και μπορεί να κάνει πρακτικά τα πάντα. Συνεπώς, το rooting επιτρέπει στον χρήστη να ξεφύγει από τους περιορισμούς του λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο επιφέρει το ρίσκο της παραβίασης της ασφάλειας, που αποσοβούσε από μόνο του το λειτουργικό σύστημα.

Χρησιμές συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια: Υγιεινή Κωδικών Ασφαλείας.

Η Υγιεινή Κωδικών Ασφαλείας αποτελεί άλλο έναν κρίσιμο παράγοντα στην πρόληψη της κυβερνοασφάλειας, παρόλο που συνήθως παραλείπεται. Είναι σαφώς προτιμότερο να έχετε στη διάθεση σας, μοναδικούς κωδικούς ασφαλείας για κάθε online λογαριασμό σας. Με άλλα λόγια φροντίστε να μην έχετε μόνο έναν συγκεκριμένο κωδικό για κάθε σας δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο. Παρακάτω ακολουθούν μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές.

  • Χρησιμοποιήστε από 12 και περισσότερους χαρακτήρες.
  • Χρησιμοποιήστε γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.
  • Μην συμπεριλάβετε προσωπικά στοιχεία.
  • Μην χρησιμοποιείτε επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες.
  • Αποθηκεύστε όλους τους κωδικούς πρόσβασης σε ένα λογισμικό διαχείρισης κωδικών ασφαλείας.

Όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας από την Hive Systems, όσο πιο μεγάλος και περίπλοκος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο πιο δύσκολη και χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία για να παραβιαστεί.

 class=

Χρησιμές συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια: Έλεγχος Ταυτότητας Πολλαπλών Παραγόντων.

Όποτε είναι δυνατόν, προσθέστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) ή έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) στους λογαριασμούς σας. Αυτό θα απαιτήσει από εσάς να εισαγάγετε είτε έναν πρόσθετο κωδικό πρόσβασης που αποστέλλεται στο smartphone σας είτε το δακτυλικό αποτύπωμα/αναγνώριση προσώπου.

Για παράδειγμα υπάρχει το λογισμικό Authenticator της Google. Μέσω αυτού, το λογισμικό παράγει έναν μοναδικό εξαψήφιο αριθμό με χρόνο ζωής τα 60 δευτερόλεπτα.

Επίσης, άλλες εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων είναι και οι:

  • Lastpass,
  • Microsoft Authenticator,
  • Authy by Twilio,
  • Duo Mobile.

Απάτες τύπου phishing.

Το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phising) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι χάκερ αποκτούν τα διαπιστευτήρια ενός άλλου χρήστη για να κλέψουν την ταυτότητά του. Τα περισσότερα προγράμματα προστασίας από ιούς περιέχουν προστασία έναντι του phishing. Ωστόσο, αν δεν είστε σίγουροι, προτιμήστε να μην κάνετε κλικ σε άγνωστα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κειμένου, συνημμένα ή σε συνδέσμους.

Αυτοί οι σύνδεσμοι θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε κακόβουλους ιστότοπους κοινωνικής μηχανικής. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χάκερ αποκτούν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας απευθείας από την πηγή (δηλαδή από εσάς).

Πληροφορίες Προσωπικής Ταυτοποίησης

Οι πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης(PII) περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως:

  • Το ονοματεπώνυμο σας
  • Μια διεύθυνση email
  • Τη διεύθυνση της κατοικίας σας
  • Τον αριθμό του τηλεφώνου σας
  • Τον ΑΜΚΑ σας

Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα PII άλλων ατόμων για κλοπή ταυτότητας. Συνεπώς είναι σημαντικό να προστατεύσετε την ταυτότητά σας, με τη μη γνωστοποίησης του PII σας. Ειδικότερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχετε ψάξει ποτέ τον εαυτό σας στη Google; Υπάρχει περίπτωση να βρείτε έναν τόνο PII να εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων.

Σημείωση: Σύμφωνα με έρευνα για την κοινή χρήση, από γονείς που μοιράζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάνω από το 80% από αυτούς χρησιμοποιούν τα πραγματικά ονόματα των παιδιών τους σε αναρτήσεις. Συνεπώς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από κλοπή παιδικής ταυτότητας.

Μια σημαντική λύση για την προστασία της Προσωπικής Ταυτοποίησης, προσφέρει η Apple με την υπηρεσία Hide My Email.

Συγκεκριμένα, μέσω εκείνης της εφαρμογής μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικές, τυχαίες διευθύνσεις email για χρήση με εφαρμογές, ιστότοπους κ.α. Έτσι το προσωπικό σας email παραμένει ιδιωτικό. Είναι ενσωματωμένο για να συνδεθείτε μέσω της Apple και του iCloud+. Περισσότερες πληροφορίες για το Hide My Email μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αντίγραφα Ασφαλείας των δεδομένων (Backup Data).

Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια, μην αποθηκεύετε όλα τα αρχεία σας σε κρυπτογραφημένο χώρο αποθήκευσης. Αντιθέτως, χρησιμοποιήστε κρυπτογραφημένο χώρο αποθήκευσης σε Cloud Storage υπηρεσίες.

Χρησιμές συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια: Ιδιωτικό Εικονικό Δίκτυο-VPN (Virtual Private Network).

Τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi αποτελούν βολικούς τρόπους πρόσβασης στο Διαδίκτυο όταν στέκεστε στην ουρά ή αν κάθεστε σε μια καφετέρια. Ωστόσο, δεν είναι επίσης και τα πιο ασφαλή. Όταν βρίσκεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, όλοι μπορούν να δουν τι κάνετε στο διαδίκτυο καθώς και την ιδιωτική διεύθυνση IP της συσκευής σας.

Από την άλλη πλευρά, τα VPN κρύβουν το ιστορικό περιήγησής σας, αλλάζοντας τη διεύθυνση IP σας, ώστε να μπορείτε να παραμένετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο.

Αναφορά Ιστορικού Συναλλαγών.

Το Ιστορικό των Συναλλαγών παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της κυβερνοασφάλειας σας. Για να γίνει πιο σαφές η συχνή παρακολούθηση των πιστώσεων σας αποτελεί έναν πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε την κλοπή ταυτότητας. Δείτε εάν υπάρχουν άγνωστοι λογαριασμοί, δάνεια, στεγαστικά δάνεια κ.λπ., στην πιστωτική σας αναφορά. Ειδικότερα, όλα αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κλοπή ταυτότητας. Ακόμη, μπορείτε και να λάβετε μια αναφορά ιστορικού συναλλαγών, εντελώς δωρεάν!

Παρακολούθηση του Δικτύου.

Για να παρακολουθείτε για απειλές σε ολόκληρο το δίκτυό σας, εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς με τείχος προστασίας (firewall).

Επίσης, είναι σημαντικό να εγκατασταθεί στο επαγγελματικό σας χώρο, ένα σύστημα διαχείρισης συμβάντων (SIEM) για περισσότερη ασφάλεια.

Χρησιμές συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια: Εκπαίδευση υπαλλήλων.

Η ανάγκη της εκπαίδευσης των υπαλλήλων είναι κάτι που θα επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Δεν αρκεί ο προγραμματισμός και η προστασία των συσκευών. Οι άπειροι υπάλληλοι προκαλούν τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας, πάνω στο θέμα της κοινωνικής μηχανικής. Επίσης εκπαιδεύστε τους στο πώς να αναγνωρίζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phising), μεταξύ άλλων. Συνιστούμε τη διανομή γραπτών πολιτικών που ενημερώνουν τους υπαλλήλους να:

  1. Προφυλάσουν καλά τα κρίσιμα αρχεία τους.
  2. Αποσυνδέουν τις συσκεύες τους.
  3. Μην αφήνουν ποτέ τις συσκευές τους χωρίς επίβλεψη.
  4. Μην αποθηκεύουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες σε συσκευές εργασίας.
  5. Να χρησιμοποιούν τις συσκευές εργασίας μόνο για επαγγελματική χρήση.
  6. Να κλειδώνουν τα γραφεία τους και αρχειοθήκες.

Προστατευμένοι διακομιστές.

Εάν διαθέτετε διακομιστή δεδομένων (data server), φροντίστε να τον αποθηκεύσετε σε κλειδωμένο δωμάτιο με κωδικούς πρόσβασης. Η φυσική πρόσβαση στους διακομιστές είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να συμβούν παραβιάσεις δεδομένων.

Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying).

Δυστυχώς, το cyberbullying είναι διαδεδομένο και επίκαιρο φαινόμενο, ιδιαίτερα για παιδιά ηλικίας 10 έως 18 ετών. Έρευνες για το cyberbullying, έχουν διαπιστώσει ότι 1 στα 5 παιδιά έχει πέσει θύμα. Εάν κάποιος πέσει θύμα, καλό θα ήταν να μην απαντήσει. Αντίθετα, πρέπει να τον αποκλείσει (block) και να ενημερώσει έναν ενήλικα.

Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του Cyberbullying θα βρείτε εδώ.

Κατανεμημένη Επίθεση Άρνησης Εξυπηρέτησης (DDoS).

Το DDoS σημαίνει Κατανεμημένη Επίθεση Άρνησης Εξυπηρέτησης και είναι μια κυβερνοεπίθεση που αναγκάζει τους ανθρώπους να βρίσκονται εκτός σύνδεσης. Πλημμυρίζοντας τα δίκτυα με αιτήματα και επισκεψιμότητα, οι χάκερ καταστρέφουν ιστότοπους έως ότου δεν μπορούν να αποδεχτούν τη νόμιμη επισκεψιμότητα. Ωστόσο, αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP σας, τα VPN μπορούν να σταματήσουν τις επιθέσεις DDoS καθιστώντας το δίκτυό σας πιο δύσκολο (αλλά όχι και εντελώς αδύνατο) να εντοπιστεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις Επιθέσεις Άρνησης Εξυπηρέτησης θα βρείτε εδώ.

Ασφάλεια συσκευών IoT.

Ζείτε σε ένα έξυπνο σπίτι με βολικό οικιακό αυτοματισμό; Εάν ναι, βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε το σπίτι σας και ειδικότερα τις συσκευές σας στο Internet of Things (IoT). Προστατέψτε τα με μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας όποτε αυτό είναι διαθέσιμο. Μπορείτε ακόμη να ρυθμίσετε ένα VPN σε ένα router για να κρυπτογραφεί όλες τις συσκευές IoT στο δίκτυό σας.

Χρησιμές συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια: Παιδική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Υπάρχουν πολλά που αφορούν τη διατήρηση της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό γονικού ελέγχου, για παράδειγμα. Αυτό το λογισμικό θα σας δείξει τι κάνουν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Οι εφαρμογές λογισμικού μπορούν επίσης να περιορίσουν ορισμένους ιστότοπους και όρους αναζήτησης και μπορούν να επιβάλουν τα όριά σας στη διάρκεια της χρήσης.

Επίσης, για να κρατάτε τα παιδιά ασφαλή στη χρήση των φορητών συσκευών μπορείτε να τα βάλετε να τα χρησιμοποιούν σε δημόσιους χώρους μόνο, για να μπορείτε να βλέπετε τι κάνουν στο διαδίκτυο. Για μεγαλύτερη προστασία, εγγραφείτε σε υπηρεσία προστασίας κλοπής ταυτότητας για οικογένειες.

Περισσότερες πληροφορίες για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε στο Safernet.gr.

Ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές.

Πρέπει να είναι απαραίτητο, προτού εισαγάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, να ελέγξτε ότι η επιχείρηση είναι νόμιμη και έγκυρη.

Επίσης, προτιμήστε να πληρώνετε με εφαρμογές τύπου Paypal, οι οποίες δεν παρέχουν στον προμηθευτή τα οικονομικά σας στοιχεία. Επιπλέον, η Προστασία αγορών PayPal σημαίνει ότι εάν το προϊόν δεν έρθει ή δεν είναι όπως περιγράφηκε, μπορείτε να λάβετε πλήρη επιστροφή χρημάτων. Το PayPal προστατεύει επίσης τους πωλητές, καθιστώντας το μια κοινωφελής υπηρεσία.

Χρησιμές συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια: Ασφάλεια εργαζομένων σε τηλεργασία.

Ακόμη και πριν η πανδημία COVID-19 μας αναγκάσει να μείνουμε στο σπίτι, πολλοί υπάλληλοι εργάζονταν εξ αποστάσεως από τα σπίτια τους. Πώς όμως μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι με ασφάλεια; Για τους περισσότερους ανθρώπους, θα ακολουθήσετε τις ίδιες συμβουλές όπως θα κάνατε αυτοπροσώπως, π.χ. αποσύνδεση συσκευών, κλείδωμα μόλις τελειώσετε την ημέρα κ.λπ. Ωστόσο, η εργασία από το σπίτι απαιτεί μερικές ακόμη βέλτιστες πρακτικές, όπως:

  • Μην αφήνετε την οικογένειά σας να χρησιμοποιεί τις εταιρικές συσκευές σας. Ειδικότερα αυτοί, δεν έχουν απαραιτήτως τη σταθερή σας κατανόηση για την ψηφιακή ασφάλεια.
  • Καλύψτε την webcam. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε το Zoom ή εργάζεστε από την κρεβατοκάμαρά σας.
  • Προστατέψτε το οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi με κωδικό πρόσβασης. Αυτό θα αποτρέψει επίσης τον αδιάκριτο γείτονά σας από το να έχει πρόσβαση στο Wi-Fi σας και να επιβραδύνει τις ταχύτητες.
  • Χρησιμοποιήστε ένα VPN για επιχειρήσεις. Κάθε εργαζόμενος έχει το δικό του οικιακό δίκτυο, το οποίο μπορεί να είναι ασφαλές ή όχι.
  • Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς για επιχειρήσεις σε όλες τις εταιρικές συσκευές.

Δείτε περισσότερα για την ασφάλεια στην τηλεργασία εδώ.

Χρησιμές συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια: Απενεργοποιήστε την Αυτόματη Συμπλήρωση.

Η Αυτόματη συμπλήρωση, όσο βολική και αν είναι, άλλο τόσο μπορεί να γίνει και επικίνδυνη εάν πέσει σε λάθος χέρια. Ιδιαίτερα, αν χάσετε το τηλέφωνό σας, η αυτόματη συμπλήρωση θα μπορούσε να παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα σας σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Άρα, θα αποτελούσε σίγουρα μια πιο ασφαλής επιλογή να απενεργοποιήσετε από την εφαρμογής πλοήγησης σας στο διαδίκτυο, κάθε τέτοια είδους αυτοματοποίησης.

Αναδυόμενα παράθυρα (Pop-Ups).

Τα αναδυόμενα παράθυρα είναι κάτι το σαφώς ενοχλητικό στον κόσμο του Διαδικτύου. Ιδιαίτερα αν λαμβάνετε περισσότερα από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε adware στη συσκευή σας. Το Adware είναι ένα δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα που κερδίζει χρήματα προβάλλοντας διαφημίσεις στη συσκευή σας. Κατά συνέπεια και παρακολουθώντας την περιήγησή σας, πουλά αυτά τα δεδομένα σε τρίτους, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν στοχευμένες διαφημίσεις. Μην κάνετε κλικ σε αναδυόμενα παράθυρα και μάθετε πώς να αφαιρέσετε τα λογισμικά των διαφημίσεων από τις συσκευές σας.

Γιατί έχει τόση σημασία η κυβερνοασφάλεια;

Γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια των δεδομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο δεν είναι δεδομένο να γνωρίζουν όλοι το λόγο που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει κάποιος να τρομάξει, αλλά οι ανασφαλείς συσκευές μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές συνέπειες.

Οι συνέπειες των παραβιάσεων και των επιθέσεων κατά της κυβερνοασφαλείας.

  • Κλοπή ταυτότητας: Η κλοπή ταυτότητας σημαίνει ότι κάποιος αποκτά τα προσωπικά σας δεδομένα. Και ακολούθως τα χρησιμοποιεί για να πάρει δάνεια, να διαπράξει εγκλήματα ή να χρησιμοποιήσει τις πιστωτικές σας κάρτες, όλα στο όνομά σας.
  • Υφαρπαγές λογαριασμών: Οι υφαρπαγές λογαριασμών γίνονται όταν κάποιος, λοιπόν, αναλαμβάνει τους λογαριασμούς σας. Σύμφωνα με έρευνες, το 51% των λογαριασμών που καταλαμβάνονται είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης ένα άλλο 32% είναι τραπεζικοί λογαριασμοί.
  • Οικονομικές απώλειες: Είτε είστε επιχείρηση είτε ιδιώτης, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι εισβολές μπορεί να σας αρπάξουν χρήματα. Το 2020, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων στις ΗΠΑ ήταν 3,86 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Κόστος Παραβίασης Δεδομένων της IBM.
  • Απώλεια παραγωγικότητας: Κατά μέσο όρο, χρειάστηκαν οι επιχειρήσεις 280 ημέρες για να εντοπίσουν και να περιορίσουν τις παραβιάσεις δεδομένων το 2020.
  • Απώλεια υποληψίας: Για τις επιχειρήσεις, μια παραβίαση δεδομένων είναι κακό για τις δημόσιες σχέσεις.
  • Χάσιμο πελατών: Μπορεί επίσης να χάσετε πελάτες εάν εκτεθούν τα προσωπικά δεδομένα τους.
  • Έλλειψη απορρήτου: Σε αντίθεση με τις χρηματικές απώλειες, το απόρρητο δεδομένων είναι ανεκτίμητο. Ειδικότερα όταν οι εταιρείες τεχνολογίας διατηρούν μαζικώς τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
  • Χάσιμο της πρόσβασης σε κρυπτονομίσματα: Μια απώλεια του κωδικού πρόσβασής σας, μπορεί να σημαίνει απώλεια πρόσβασης στα χρήματά σας. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει η διαπίστωση πως το 25% των κατόχων κρυπτονομισμάτων είχαν προβλήματα πρόσβασης σε αυτά. Για περίπου από τα μισά από αυτά τα περιστατικά, η αιτία ήταν ένας χαμένος ή ξεχασμένος κωδικός πρόσβασης.
  • Μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα: Εάν σας υφαρπάξουν την ταυτότητά σας, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πιστοληπτική σας ικανότητα. Συνεπώς θα είναι δυσκολότερη η λήψη δανείων, θέσεων εργασίας και συμφωνιών ενοικίασης.

Τι προκαλεί παραβιάσεις επιχειρηματικών δεδομένων;

Ακόμη και με τις πιο προσεκτικές πρακτικές ψηφιακής ασφάλειας, εάν μια επιχείρηση έχει παραβίαση ασφάλειας, δεν θα είναι πλέον στον έλεγχο σας. Οι αιτίες των παραβιάσεων της ασφάλειας περιλαμβάνουν:

  • Φυσική πρόσβαση
  • Ελλιπείς κωδικοί πρόσβασης
  • Χακάρισμα
  • Phishing

Χρησιμές συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια: Συμπερασματικά.

Καθιστά σαφές πως η ανάγκη της πρόληψης σε θέματα κυβερνοασφάλειας, είναι απαραίτητη τόσο στον επαγγελματικό χώρο, όσο και στο σπίτι μας. Εφαρμόζοντας αυτές τις πρακτικές, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα παραβίασης, προσωπικών δεδομένων και άλλων κυβερνοεπιθέσεων. Φυσικά, θέματα κυβερνοασφάλειας μπορούν ακόμα να συμβούν, αλλά ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα δεν θα επιχειρείτε στα τυφλά.

Πηγή: Security.org